+36 70 248 8783 1146, Dózsa György út 1., BOK Csarnok, Budapest Hungary
+36 70 248 8783 1146, Dózsa György út 1., BOK Csarnok, Budapest Hungary
2020
Budapest
WKF Karate
European Championship
Cadet, Junior, U21
Kata, Kumite
ENGLISH VERSION

Karate 2020

– az olimpiai bemutatkozás évében

Karate Eb Magyarországon

A budapesti BOK Sportcsarnokban rendezik 2020. február 6. és 9. között a korosztályos, kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságot. A Magyar Karate Szakszövetség először rendezi meg ezt a versenyt, ráadásul nem is akármilyen időszakban, hanem a sportág olimpiai bemutatkozásának esztendejében, mintegy fél évvel az évtizedek óta várt debütálás előtt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a karate sportág képviselőjének elismert WKF (World Karate Federation) világszövetség versenyrendszerében két kategóriában: küzdelemben és formagyakorlatban lehet versenyezni – amit a sportág művelői a karate őshazájának, Japánnak a nyelvén kumitének és katának neveznek. Egyébként magukon a versenyeken is japán szakszavakat használnak, így például a küzdőteret tataminak hívják.

Kumitében, vagyis a küzdelemben a karate mozgáskultúrájának megfelelő ütésekre és rúgásokra adnak pontokat a bírók. Ezeket kontrolláltan kell végrehajtani, minden versenyzőnek ügyelnie kell arra, hogy miközben megüti, illetve megrúgja az ellenfelét a megfelelő találati felületeken, a riválisnak ne okozzon sérülést. A karatés küzdelmek tehát nem kiütésre mennek: az a versenyző nyer, aki több pontot kapott a bíróktól akcióira.

Katában egyszerre egy versenyző szerepel, feladata hagyományos karatés formagyakorlat bemutatása. Az évszázadok során a karate harcművészet gyakorlói a formagyakorlatokba rejtették az önvédelmi technikákat. A máig fennmaradt sok tucatnyi kata mindegyikének van japán neve és hozzá tartozó koreográfiája – ezt kell a versenyzőknek minél pontosabban, erősebben és hozzáértéssel demonstrálniuk. Az előadott katákat bírók pontozzák.

Ami a korosztályokat illeti: karatéban 14 éves kortól rendeznek világ- és Európa-bajnokságokat. A 14-15 évesek tartoznak a kadet, a 16-17 évesek a junior korosztályba, míg a 18 és 20 év közöttiek az U21-esek, vagyis az 21 év alatti korú versenyzők. Aki betöltött a 21. életévét, az már csak a felnőtt mezőnyben indulhat.

Magyarország először 2013-ban rendezett Európa-bajnokságot. Akkor a felnőttek Eb-jét rendeztük meg nagy sikerrel: példa nélküli módon öt magyar érem is született. Hasonlóan jó szereplést remél a sportág hazai szervezete, a Magyar Karate Szakszövetség a 2020-as budapesti kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságtól. Optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt évtizedben szinte minden esztendőben legalább három éremmel tértek haza az Eb-kről fiataljaink.

A korosztályos Európa-bajnokságon jól szerepelt versenyzők két év múlva is ismét hazai környezetben bizonyíthatnak, hiszen Magyarország nyerte el a 2022-es felnőtt világbajnokság rendezési jogát is.